Η Φιλοσοφία Μοντεσσόρι στο παιδικό κρεβάτι!

Η Μοντεσσόρι είναι μία μέθοδος διδασκαλίας που εφηύρε η Ιταλίδα γιατρός Μαρία Μοντεσσόρι, στις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία βασίζεται στο παιχνίδι και την έρευνα. Συνοπτικά στόχος αυτής της μεθόδου είναι τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση ώστε να γίνουν ανεξάρτητα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Να είναι ικανά να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους εαυτούς τους, να φέρονται στους γύρω τους και στο περιβάλλον με σεβασμό και ευγένεια και να επιλέξουν μία εργασία που τα ευχαριστεί.

Η κύρια αρχή της φιλοσοφίας Μοντεσσόρι για τα παιδικά έπιπλα, είναι ότι όλα τα πράγματα που θα χρειαστούν τα παιδιά, πρέπει να βρίσκονται στο ύψος τους ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα. Είτε αυτά είναι φαγητά, ποτά, ρούχα, παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της ικανότητας τους να ανεβοκατεβαίνουν ελεύθερα από το κρεβάτι τους ανά πάσα στιγμή.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, τείνουν να είναι πιο δυναμικά και ανεξάρτητα. Ο λόγος είναι ότι εξερευνούν την αυτονομία τους από πολύ μικρή ηλικία κάτι που όπως έχει αποδειχθεί, συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση ενηλίκων με αυτοπεποίθηση.

Και αν η μέθοδος αυτή φαινόταν ακραία ιδιαίτερα την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε, 200 χρόνια μετά, οι γονείς σε όλο τον κόσμο την έχουν αγαπήσει και έχουν υιοθετήσει τη λογική των επίπλων που προάγει αυτή η μέθοδος.

Το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό παιδικών δωματίων που ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία, είναι τα Montessori House Beds, που αποτελεί εξέλιξη του επιδαπέδιου κρεβατιού που συστήνει η Μοντεσσόρι. Τα παιδικά αυτά κρεβάτια που προάγουν την ελευθερία κινήσεων του παιδιού στο δωμάτιο του, αξίζει να πούμε ότι είναι ο τρόπος που κοιμούνται πολλά παιδιά ανά τον κόσμο εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια.

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες, πολλά παιδιά νήπια που κοιμούνται μέσα σε κούνια, -που ισοδυναμεί με περιορισμό και μη αυτόνομη κίνηση-, ανέπτυξαν έντονο στρες και δυσκολία στον ύπνου.

Στη SaltasEpiplo, αναγνωρίζουμε τα οφέλη αυτής της μεθόδου και προχωρήσαμε στη δημιουργία μίας σειράς παιδικών κρεβατιών που ακολουθούν τις αρχές της Μοντεσσόρι. Τα κρεβάτια Genius αποτελούν τον ιδανικό χώρο για τον ύπνο του παιδιού και μπορούν να μετατραπούν σε ένα χώρο παιχνιδιού λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους.

Αν είστε νέοι γονείς και οι αρχές τη φιλοσοφίας Μοντεσσόρι, εκφράζουν και τις δικές σας εκπαιδευτικές αρχές, τότε ένα κρεβάτι αυτής της λογικής πρέπει να είναι το πρώτο κρεβάτι του παιδιού σας. Δείτε όλα τα σχέδια παιδικών κρεβατιών τύπου Μοντεσσόρι που κατασκευάζουμε με μασίφ ξύλο