Η μαγεία των υλικών


Πολλές φορές στην επικοινωνία μας με τους πελάτες υπάρχει η απορία “Από τι υλικά κατασκευάζονται τα έπιπλα του παιδικού δωματίου;”, “Είναι κατάλληλα για παιδιά;” ,”Τι βαφές χρησιμοποιούνται;”

Όταν πρόκειται για τα παιδιά μας η ανάγκη για το καλύτερο είναι δεδομένη και ανυποχώρητη.

Πολλοί ήδη θα γνωρίζετε ότι το κύριο υλικό κατασκευής των επίπλων μας αποτελεί το ξύλο.

Και όχι οποιοδήποτε ξύλο. Χρησιμοποιούμε μασίφ ξύλο πεύκου και μασίφ ξύλο οξιάς, τα οποία ενδείκνυνται για την κατασκευή των παιδικών επίπλων. Διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και στην συχνή χρήση και αποπνέουν κομψό και ζεστό χαρακτήρα στο χώρο.

Ας πούμε όμως λίγα παραπάνω λόγια για το καθένα.

Το ξύλο του πεύκου

Το μασίφ ξύλο πεύκου ανήκει στην κατηγορία της μαλακής ξυλείας. Είναι λευκό ή ανοιχτό κίτρινο ξύλο ανάλογα με την ηλικία και την επεξεργασία του. Είναι ελαφρύ σε βάρος και διαθέτει ευθύγραμμα νερά. Παρότι αντέχει στην συρρίκνωση, διόγκωση και στην κάμψη, είναι ευαίσθητο στις φθορές και τα χτυπήματα από κακή χρήση. Το ξύλο του πεύκου όμως βάφεται εύκολα και έτσι το καθιστά ιδανικό για το παιδικό δωμάτιο, για την κατασκευή παιδικών κρεβατιών, βιβλιοθηκών και διακοσμητικών στοιχείων. Με το πέρασμα των χρόνων, αποκτά μια φυσική επίστρωση που το κάνει πολύ ανθεκτικό στην υγρασία.

Το ξύλο της οξιάς

Το μασίφ ξύλο οξιάς είναι σκληρότερο σε σχέση με το πεύκο και πιο βαρύ. Έχει ένα πιο κοκκινωπό καφέ χρώμα που του δίνει έναν κομψό χαρακτήρα. Τα νερά της οξιάς είναι διακριτικά και με την βαφή υπάρχει πλήρης κάλυψη. Πράγμα του την καθιστά ιδανική για την επιπλοποιία και την ξυλουργική. Επίσης είναι ιδανική για τορνάρισμα, πχ για πόδια γραφείων ή τραπεζιών και σκαλισμένα έπιπλα. Το μασίφ ξύλο οξιάς το προτιμούμε στην Σάλτας Έπιπλο για την στιβαρότητα και την ανθεκτικότητα του, για να έχουν τα παιδιά έπιπλα που θα τα χαίρονται για πολλά πολλά χρόνια.

Βακελίτης

Ο Βακελίτης είναι ένα ανανεώσιμο προϊόν και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Με μεγάλο κύκλο ζωής καθώς αντέχει στον χρόνο χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: Αντοχή σε κρούση, τριβή και διαφόρων τύπων γρατσουνιές, πράγμα που τον καθιστά ιδανικό για επιφάνειες γραφείων και ντουλαπιών στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης έχει αντοχή σε λεκέδες, στα καθαριστικά και στα απολυμαντικά. Διατίθεται σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα και μπορεί να συνδυαστεί άψογα είτε με το ξύλο πεύκου είτε με το ξύλο οξιάς.

MDF

Θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι το MDF. Το Medium-density fibreboard (MDF), είναι ένα παράγωγο ξύλου. Κατασκευάζεται από κομμάτια, ίνες και υπολείμματα ξύλου. Συνδυάζονται με κερί και ένα ρητινούχο συνδετικό υλικό, το οποίο με εφαρμογή υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, παίρνει το επιθυμητό σχήμα. Είναι πιο πυκνό από την μοριοσανίδα, και χρησιμοποιείται ευρέως στην επιπλοποιεία. Το MDF αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο του ξύλου, μπορεί να επεξεργαστεί μηχανικά με οποιοδήποτε τρόπο, να δώσει οποιοδήποτε επιθυμητό περίγραμμα, καμπύλη ή σκάλισμα εξαιτίας της καλής και λείας επιφάνειας . Μπορεί να φινιριστεί και να επενδυθεί με διάφορα επιστρώματα (καπλαμά, βερνίκια, λάκες κλπ).

Το MDF το χρησιμοποιούμε κυρίως στα διακοσμητικά στοιχεία των επίπλων μας. Στις πόρτες των ντουλαπιών και τις μετόπες των συρταριών που βάφονται με όμορφα φωτεινά χρώματα.

Βαφή

Για ξύλινα έπιπλα εσωτερικού χώρου (κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες, βιβλιοθήκες κοκ) αλλά και παιδικά ξύλινα έπιπλα, μια ευαίσθητη κατηγορία,  χρησιμοποιούνται βερνίκια ξύλου φιλικά στο χρήστη, νερού, οικολογικά, με όμορφα χρώματα αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικά στη χρήση και στο χρόνο.