Εργονομικά παιδικά γραφεία: Οι συμβουλές μας.

Ανοίγουμε μια μεγάλη παρένθεση. Γιατί γράφουμε αυτό το άρθρο για τα εργονομικά παιδικά γραφεία? Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στον οποίο ασχολούμαστε με το παιδικό έπιπλο, βλέπουμε όλο και περισσότερο να μας ρωτάνε οι γονείς για το πώς η διάταξη και η κατασκευή του γραφείου θα βοηθήσει το παιδί να έχει μια ευχάριστη εμπειρία μελέτης (ή και gaming). Η λέξη εργονομία έχει μπει στη ζωή μας και ως σχεδιαστές και κατασκευαστές των επίπλων που μπαίνουν στα σπίτια σας είμαστε χαρούμενοι, γιατί το έπιπλο μπαίνει σιγά σιγά στη σωστή του διάσταση. Ένα χρηστικό αντικείμενο που προσφέρει μεγάλη αξία στην ευζωία του χρήστη, καθώς επηρεάζει άμεσα και την υγεία του.

Ένα εργονομικό παιδικό γραφείο είναι ένα γραφείο που έχει σχεδιαστεί για να είναι άνετο. Υποστηρικτικό για τα παιδιά και που προωθεί την καλή στάση του σώματος. Κατά την επιλογή ενός εργονομικού παιδικού γραφείου, πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά βασικά σημεία:

#1 Ύψος παιδικού γραφείου

Το γραφείο θα πρέπει να είναι σε ύψος που να επιτρέπει στο παιδί να ακουμπάει άνετα τα χέρια του στην επιφάνεια εργασίας. Τα πόδια του να πατούν στο πάτωμα και τα γόνατα λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών.

Ένα συνηθισμένο λάθος που αποτρέπουμε συχνά είναι κατά τη δημιουργία παιδικού δωματίου για νήπια, το γραφείο να κατασκευάζεται σύμφωνα με το τωρινό ύψος του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, που το παιδί ακόμα δεν χρησιμοποιεί το γραφείο, καλό είναι να κατασκευάζεται στο σωστό ύψος για χρήση κατά το δημοτικό. Η όποια ανάγκη για επιφάνεια όπου μπορεί το παιδί να ζωγραφίσει/παίξει μπορούν να καλυφθούν με ένα χαμηλό τραπεζάκι ή ένα γραφείο τύπου μοντεσσόρι.

#2 Μέγεθος επιφάνειας εργασίας

Η επιφάνεια εργασίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει όλα τα υλικά του παιδιού. Με αρκετό χώρο για υπολογιστή, βιβλία και άλλα αντικείμενα. Οι απαιτήσεις για επιφάνεια εργασίας αλλάζουν εάν το παιδί είναι gamer. Οπότε θα πρέπει να ενημερωθεί ο κατασκευαστής επίπλου για να προνοήσει για μεγαλύτερη επιφάνεια.

Εμείς θεωρούμε την επιφάνεια βάθους 60cm μια καλή επιλογή. Καθώς μπορούν να χωρέσουν εύκολα όλα όσα χρειάζεται στην μελέτη το παιδί. Επίσης, όσον αφορά το μήκος αυτό καθορίζεται με βάση τον διαθέσιμο χώρο στο δωμάτιο. Τα 120cm είναι μια πολύ συχνή διάσταση για την επιφάνεια του γραφείου.

#3 Υλικά κατασκευής γραφείου & χρώματα

Το γραφείο πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό και εύκολο στο καθάρισμα υλικό, όπως ο βακελίτης υψηλής ποιότητας. Τα χρώματα βαφής μπορεί να μην επηρεάζουν στην εργονομία, χρειάζεται όμως να είναι οικολογικά, για την ασφάλεια του παιδιού. Ακόμη, τα πόδια του γραφείου τα κατασκευάζουμε από μασίφ ξύλο οξιάς για μέγιστη σταθερότητα. Υπάρχει ποικιλία σχεδίων.

#4 Custom Εργονομικά χαρακτηριστικά

Ανάλογα με τις συνήθειες του παιδιού, προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες από το γραφείο. Για παράδειγμα, θα διαβάζει μαζί με τον γονέα? Μήπως θα χρειάζεται δύο οθόνες για gaming? Στα διπλά γραφεία, χρειάζεται διαχωριστικό ανάμεσα στα γραφεία? Βάσει αυτών των αναγκών, το παιδικό γραφείο τροποποιείται ώστε να ταιριάζει ακριβώς στους χρήστες του και να απολαμβάνουν κάθε στιγμή (αντί να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αποφύγουν τη μελέτη!)

#5 Αξεσουάρ για μεγαλύτερη Άνεση

Λάβετε υπόψη τη συνολική άνεση του γραφείου και αναζητήστε χαρακτηριστικά όπως καρέκλες με επένδυση ή στηρίγματα καρπών. Αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κούραση και την ταλαιπωρία.

Πώς λοιπόν, θα επιλέξετε ένα εργονομικό γραφείο με βάση την ηλικία του παιδιού;

Όταν επιλέγετε ένα παιδικό γραφείο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Καθώς οι ανάγκες και οι ικανότητές του αλλάζουν όσο μεγαλώνει. Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

• Για μικρότερα παιδιά (ηλικίας 3-5 ετών):

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα. Μπορεί να χρειαστούν ένα γραφείο που είναι σχεδιασμένο για να είναι προσβάσιμο και εύκολο στη χρήση, όπως το Petit. Αναζητήστε γραφεία στο σωστό ύψος, με άφθονο χώρο αποθήκευσης (ίσως κάποια βιβλιοθήκη ή κρεμαστά ντουλάπια ή συρταριέρα). Ακόμη, μια επιφάνεια εργασίας που να έχει το σωστό μέγεθος για το παιδί.

• Για μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 6-12):

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους αλλάζουν, μπορεί να χρειαστούν ένα πιο προηγμένο γραφείο. Επίσης, κάτι που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί περισσότερα αντικείμενα. Αναζητήστε παιδικά εργονομικά γραφεία με άφθονο χώρο στην επιφάνεια εργασίας και ενσωματωμένες λειτουργίες, όπως θήκες εγγράφων ή συστήματα διαχείρισης καλωδίων.

• Για εφήβους (ηλικίες 13-18):

Οι έφηβοι είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες των ενηλίκων σε ό,τι αφορά το γραφείο τους. Εκτός από τις πολλές ώρες μελέτης, αποφορτίζονται με gaming, που πιθανόν να έχει μπει για τα καλά στη ζωή τους ήδη, και εδώ χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός με μεγάλο μήκος για να χωρά 2 ή 3 οθόνες. Ακόμη ένα Πρόσθετο ραφάκι για να τοποθετηθούν οι οθόνες ή αντίστοιχα συρτάρι για το πληκτρολόγιο. Ακόμα και το αν διαθέτει σταθερό υπολογιστή ή laptop, έχει τη σημασία του στον σχεδιασμό του παιδικού γραφείου. Αντίστοιχα, μπορεί να έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για hobby που απαιτούν χώρο εργασίας και αποθήκευση, όπως το journaling, το κολάζ, το σχέδιο κλπ.

Συνολικά, όταν επιλέγετε ένα παιδικό ή εφηβικό γραφείο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού. Nα επιλέξετε εργονομικά παιδικά γραφεία που να είναι άνετα, λειτουργικά και κατάλληλα για τις ικανότητες και τις ανάγκες του. Για να είναι εργονομικό το παιδικό γραφείο, δώστε έμφαση στο να είναι άνετο στο χώρο των ποδιών, με αρκετό χώρο για τη μελέτη και τα αντικείμενα του παιδιού, καθώς και με χαρακτηριστικά που προάγουν την καλή στάση του σώματος.

Δείτε επίσης όλα μας τα παιδικά γραφεία με βιβλιοθήκη.