Οι ανάγκες του παιδιού αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων, για αυτό και το κρεβάτι του θα πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτές δίχως όμως να χάσει το παιχνιδιάρικο style του, που θα κρατήσει σίγουρα μέχρι την εφηβεία του παιδιού.

Η λύση για να πετύχουμε τόσο την προσαρμοστικότητα όσο και την αντοχή στο χρόνο κρύβεται στο υλικό που θα επιλέξουμε για την κατασκευή του κρεβατιού. Η βέλτιστη επιλογή είναι το μασίφ ξύλο που μας δίνει την δυνατότητα να τροποποιούμε το ύψος της κατασκευής μας, με πολύ απλό τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες μας τη δεδομένη στιγμή.

Καναπές κρεβάτι

Όταν το παιδί μας δε χωράει πια στην βρεφική του κούνια, εκεί κατά την ηλικία των 3 χρόνων, επιλέγουμε έναν καναπέ – κρεβάτι με μέγιστό ύψος 72εκ και προστατευτικό κάγκελο που θα το προφυλάσσει από τον κίνδυνο του να πέσει μέσα στον ύπνο του. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε το κρεβάτι αυτό να έχει πλάτη έτσι ώστε το παιδί να μην έχει άμεση επαφή με τον τοίχο.

Υπερυψωμένο κρεβάτι

Ποιο παιδί δε θα λάτρευε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι; “Να κοιμάμαι ψηλά”, όπως ακριβώς λένε. Τότε ο καναπές μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι όπου θα ξεκινάει από το προτεινόμενο ύψος των 114 εκ. με καθαρό κενό χώρο 72 εκ. για να μπορεί το παιδί να παίζει στο χώρο αυτό και ο γονιός να αποθηκεύει τα παιχνίδια του. Σε αυτό το στάδιο έρχεται και η μεγάλη απόφαση! Να τοποθετηθεί ή να μην τοποθετηθεί η τσουλήθρα; Την απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, αφού φυσικά το παιδί την επιθυμεί, μας τη δίνει ο ελεύθερος χώρος του δωματίου μιας και η τσουλήθρα καταλαμβάνει αρκετό, περί τα 120 εκ μπροστά από το κρεβάτι.

Αποθηκευτικοί χώροι σε μικρό δωμάτιο

Το υπερυψωμένο κρεβάτι έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Μας δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε κάτω από αυτό πολύτιμους  αποθηκευτικούς χώρους, καθώς τα παιδικά δωμάτια στις μέρες μας είναι πολύ μικρών διαστάσεων, όπως συρταριέρα και ραφιέρα ή ένα συρόμενο γραφείο το οποίο όταν δεν χρησιμοποιείται θα τοποθετείται κάτω από το κρεβάτι.

Κουκέτα

Και όταν έρθει το δεύτερο μέλος και το παιδικό δωμάτιο είναι ένα και μοναδικό τότε μπορεί η κατασκευή μας να μετατραπεί σε κουκέτα για δύο παιδιά. Στο ήδη υπάρχον κρεβάτι προσαρμόζουμε το δεύτερο κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό, στην ίδια ακριβώς μορφή και μία σκάλα που θα ενώνει τα δύο κρεβάτια. Ανά πάσα ώρα η κουκέτα μπορεί να χωριστεί σε δύο κρεβάτια τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα.